Förebilder

Genom att identifiera, tydliggöra och sprida goda exempel kan attityder påverkas och beteenden ändras. För att ta vara på ALL kompetens. Förebilder är nyckeln till framgång för hållbart inklusionsarbete.

2010-05 080

Alla föräldrar utvecklar färdigheter som gör nytta på jobbet. Men denna kompetensutveckling uppmärksammas inte alltid – varken av arbetsgivare, ledare eller föräldern själv. Börja med dig själv, och med föräldraskapet som ett konkret exempel.

Här är några inspirerande och tankeväckande exempel på föräldrasmarta förebilder och insikter:

”En sak jag tänkt på är min förmåga att skapa förutsättningar för mina barn att utvecklas och växa i det dagliga lärandet. Ibland måste man tålmodigt stå bredvid och, utan att vara där och peta, titta på när barnet gör det ena misstaget efter det andra i sina försök att utföra sin uppgift. Samma sak gäller självklart för ens medarbetare. 
Det är så viktigt att se och fånga upp erfarenheterna från föräldraskapet på jobbet och att inte bara se de problem som hör därtill. Titta närmare och se de fantastiska möjligheter som öppnar upp sig under den för många viktigaste, mest ansträngande men också den mest givande skolan – föräldraskapet.”
/Joakim Ströberg, trebarnsfar och marknadschef, Telge Bostäder

”Jag har fått en större distans till jobbet och är därmed bättre på att acceptera nederlag utan att tappa fokus eller motivation och driv. Bättre självkänsla och större distans till jobbet har också gjort mig modigare. Jag vågar säga vad jag vill, vågar ge och be om feedback i större utsträckning och vågar ifrågasätta beslut och arbetssätt. En rakare attityd mot kollegor och chefer har också gjort mig till en bättre förhandlare, vilket öppnat många dörrar både yrkesmässigt och för mig personligen.”
/Anna K. Strömberg, trebarnsmor och förvaltare/analytiker, Nordea

”Hemma, med fullt hus; dagis, skola, kompisar, läxor, aktiviteter, födelsedagar, städning, tvättning och räkningar huller om buller, går det inte att göra allt till 100 procent. Man får prioritera och tumma på en del saker, men det blir väldigt bra ändå – tillräckligt bra. Detta har gett mig självförtroendet att göra likadant på jobbet. Resultatet är att jag hinner mer och omgivningen är ändå väldigt nöjd.”
/ Yvette Lindqvist, tvåbarnsmor och fd gruppchef på AstraZeneca

”Jag har blivit bättre på gränssättning. Som förälder tvingas man tänka igenom var gränserna skall gå, och hur viktiga de är. Helst innan de blir ’utmanade’. Man tränar sig på att identifiera en ’gränskonflikt’, och skapa en strategi för hur man vill hantera den. Innan jag blev pappa tror jag inte att jag förstod vad som egentligen menades med gränssättning. Jag har blivit bättre på att sätta gränser och att ta emotionellt jobbiga konflikter – både hemma och på jobbet.”
/ Carl Adam Rosenblad, trebarnsfar och vd,  Consilium Marine & Safety

”Man påminns om Det Lilla. Med barn ser man ibland, eller snarare ofta, vad vi vuxna slutat se. Det lilla: regn i spindelnät, jord i cykelkedjan, mönstret i grädden efter jordgubbarna. Vi vuxna kan på vanliga jobbmöten också observera det lilla, och därigenom stanna upp och skapa både lugn och eftertanke. Testa gärna, det är fantastiskt …”
/Pelle Lydmar, trebarnsfar och ägare av Lydmar Hotel

”Det blev tydligt för mig att allt jag gör sänder signaler. Hela tiden. Mina barn gör inte som jag säger, utan som jag gör. Detsamma gäller mina medarbetare, de gör inte som jag säger, utan som jag gör. Man inser den symboliska roll som man har som chef och tänker på hur man kommunicerar och sänder signaler.”
/Ulf Hall, trebarnsfar och kommunikationschef, Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s