Återigen frågan VARFÖR…

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kvinnor-i-sverige-jobbar-for-fa-timmar_4090651.svd

Intressant artikel igår – väckte och förstärkte en del tankar…

Kvinnor har större karriärchans om de lägger mer tid på jobbet – liksom män. Det som återigen slår mig är att jag inte tror att ett ensidigt fokus på kvinnor är lösningen. Liksom Emma Watson resonerar. Feminist är eg fel typ av ord…kopplar så tydligt till bara kvinnor. Önskar man kunde finna ett begrepp som tydligare visar att den strävan och förändring man vill åstadkomma involverar och gäller bägge könen. Vore så mycket lättare då. Ända sedan början har jag drivits av övertygelsen att män och kvinnor tillsammans måste ta ansvar för en förändring. Om kvinnor ska kunna jobba mer måste män jobba mindre, så enkelt är det ju trots allt. Sen är det i praktiken inte enkelt i dagsläget, då familjer får ekonomisk fördel om just mannen jobbar. Orsak och konsekvens hänger här ihop i ett nollsummespel som inte leder till förändring.

Återigen slås jag av värdet av att jämföra med vad som händer utomlands. Och – att låta frågor från utlandet hjälpa oss tänka till här i Sverige. Jag får frågor som ”hur kan ni ha så hög barnafödsel och samtidigt så många kvinnor som arbetar”? Jo – just därför. För att det finns barnomsorg och äldreomsorg som för all del sysselsätter mest kvinnor – men alternativet är inte direkt bättre, vilket vi ser i så många andra länder. Att det i stället handlar om obetalt arbete hemma för omsorg om barn och äldre.

Ett av mina favoritexempel just nu, för det ger så nyttigt perspektiv och man får bra frågor därifrån – Japan. Födslotalen sjunker, BNP sjunker, och premiärminister Abe kräver nu att företagen gör något åt det. Han vill att de aktivt ger förslag på hur man får kvinnorna tillbaka i arbete efter att de fött barn. Så att de inte väljer bort barn för att göra karriär. Det finns nu sk ”Ikumen”-grupper på parlamentsnivå för att främja pappaledighet. Rätt tänkt, fäderna måste jobba mindre. Ikumen = män som tillbringar tid med sina barn…bara det faktum att de skapat ett eget ord för detta annat än ”pappa”.. Deras initiativ är dock i rätt spår. Jämställda arbetsplatser börjar med jämställda familjer. Dock behöver arbetsgivarna – i Japan liksom i Sverige – börja fokusera på VARFÖR detta gynnar FÖRETAGET:

– Hur kan det vara ett konkret värde för företaget att få tillbaka kvinnor som blivit föräldrar och ge dem möjlighet att utvecklas och göra karriär? Att fokusera på stöd och attityder som gör att kombon förälder-jobb blir inte bara möjlig utan värdeskapande för alla inblandade – individen, företaget och samhället. Föräldern – chefen – barnet – framtiden. Hur kan den kompetens som utvecklas hos föräldrar göra nytta i företaget?

– Varför är det ett värde för företag att aktivt jobba med förebilder bland t ex manliga ledare för att få fler män att se att det inte bara är ok, utan ett företagsvärde att ta pappaledigt? Hur kan en chef på hög nivå inspirera andra chefer – män om kvinnor – i att se föräldraskap som en av dem bästa managementkurser man kan gå?

– Varför är det ett värde för barnen och framtiden att få tillbringa lika mycket tid med sina bägge föräldrar – att inte bara få en mestadels kvinnlig referensram som grund när man är barn? Män och kvinnor är inte likadana, och vi ska dra nytta av olikheterna och styrkorna både hemma och på jobbet. Återigen vill jag hellre prata om kompetens än om kön.

Jag tar emot en delegation från Japan nästa vecka för att de ska finna argument för varför, så att de kan förmå sina enl dem själva ”traditionella” företag och chefer att prioritera området. Hur långt har vi kommit i Sverige? Det finns ju många sk föräldrasmarta förebilder bland ledare (dvs de som lyfter värdet med föräldraskap för företaget) – men det behövs många fler. Det räcker med EN enda ledare med motsatt attityd för att hindra förändringen som krävs. Och mitt svar på frågan varför är således att både företag och individer ser värdet med föräldraskap ur ett större perspektiv – värde för barn och familj men också värde för företaget. Det Föräldrasmarta förhållningssättet. Det är en fråga om inklusion, och föräldraskapet visar väg till inklusion av även andra grupper som kan inkluderas på liknande sätt, genom att lyfta vad de bidrar med i stället för att se problemen.

Annonser

Om tiinabruno

Coach/consultant, offering company programs, lectures and coaching with focus on how to profit from partenthood at work. In swedish the name of the concept is "Föräldrasmarta Organisationer".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s